Obserwatorzy

niedziela, 8 grudnia 2013

Ciasto Rafaello. - Przepis.

Lista składników: 

Biszkopt :

  • 160 g mąki
  • 220 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Krem :

  • 250 g margaryny Kasi.
  • 160 g mąki
  • 220 g cukru
  • 1 l mleka
  • 1 olejek waniliowy 

 Wierzch :

  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 70 g margaryny Kasi
  • 3 łyżki cukru.   

Jak zrobić ? 

 Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (20x25cm) i piecz w 180st.C. przez około 30 min. Pół litra mleka wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotuj na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. Kasię zmiksuj i dodawaj do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekrój w poprzek na dwie części i obie posmaruj kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadź podsmażone na Kasi osłodzone wiórki kokosowe.


Temperatura   180°C               Czas pieczenia   ok. 30 min.

                                    SMACZNEGO ! ;3

1 komentarz:

  1. Mmmm.... Wygląda apetycznie ♥
    Tak na dobry początek udostępniłyśmy Twojego bloszka na naszym. Obserwujemy.
    Pozdrawiam fore♥erka Olcia - http://fantazyjnyblog.blogspot.com/
    P.s. Czekam na więcej postów.
    Myślę, że będzie tu ciekawie.

    OdpowiedzUsuń